utorak, 14. travnja 2009.

Češki crtači rade veliku orijentacijsku kartu - prenosim sa NOVI-MAROF.COM

Na novomarofskom području ovih dana borave češki crtači orijentacijskih karata Jan Drbal, Roman Horký i Milan Bílý. Pozvao ih je Orijentacijski klub Međimurje, koji je, u suradnji s nekoliko udruga, među kojima je i Biciklistički klub Maraton iz Novoga Marofa, krenuo u projekt izrade velike orijentacijske karte za orijentacijsko trčanje i MTB-orijentaciju na području između Novoga Marofa, Varaždinskih Toplica i Lužana Biškupečkog. U Hrvatskoj nema profesionalnih crtača orijentacijskih karata, pa su pokretači projekta morali posegnuti za Česima.

- Svrha je projekta organizacija službenih natjecanja te promidžba orijentacijskog sporta za građane svih dobi, a posebno za djecu - ističu u Orijenatacijskom klubu Međimurje.
U Lušcu već postoji XC-staza, na kojoj se organiziraju brdske biciklističke utrke, a nakon izrade karte, sve će biti spremno i za MTB-Orienteering.

"Orijentacija brdskim biciklom (MTB-O) sport je primjeren ljubiteljima vožnje brdskim biciklom, rekreativcima, natjecateljima te početnicima. Cilj je da natjecatelj na biciklu obiđe zadani broj kontrolnih točaka označenih u prirodi najbrže što mogu uz pomoć karte i kompasa. Natjecatelji smiju voziti, gurati i nositi bicikl od starta, preko kontrolnih točaka sve do cilja koristeći se isključivo putovima i stazama koje su ucrtane na karti", piše u projektu.

McNab dodatak: Inace OK "Medimurje" suraduje s nekoliko udruga, ali ovaj projekt je iskljucivo u suradnji s biciklistickim klubom "Maraton" i Gradom Novi Marof. Odabrano je ovo podrucje, jer je po svim karakteristikama jedno od najboljih u Europi za ovaj zanimljiv i naporan sport. U Hrvatskoj postoje crtaci takvih karata, ali ne tolko dobri kao ovaj team iz Česke. Teren se sprema za skoro prvenstvo Hrvatske u orijentacijskom trcanju. Nadamo se da ce druge godine tu bit odrzana jedna trka Svijetskog kupa. Jos jednom se zahvaljujemo gradu Marofu i deckima iz orijentacijskog kluba "Međimurje".

___kraj citata____

Sutra je zadnja (ali ne i posljednja) večera sa Janom, Romanom i Milanom. Kad malo sredim dojmove možda napišem nešto više.
Uglavnom, Jan kaže da ovakvih terena nema u Češkoj, možda je nešto slično vidio u Slovačkoj. Slijede naravno i isječci i sličice iz šume.

Nema komentara:

Objavi komentar