srijeda, 28. studenoga 2007.

Kako je nastao HOS - 2. dio

Vidim da ste se raspisali o Matjažu...što je dobro...bolje da se bavimo budučnošću nego prošlošću...

Gdje smo stali...
Dakle, vidjeli ste pamflet koji je HPS slao prema HOO-u u doba našeg osnivanja, a paralelno sa igricama HPS-a vodile su se i igrice HPS-ovih insajdera u HOS-u (HSOT-u). Tko su bili ti insajderi može se zaključiti iz vođenog razgovora sa Dadom N. koji nam je rakao da je HPS bio zadovoljan sa izborom prvog predsjednika i njegovog tajnika. Isto tako, naglo probuđena komisija HPS-a otkrila je lica koja nisu priznavala status nacionalnog saveza HOS-u već su radila vanzakonito potpomognuta HPS-ovom logistikom.

Da ne izgubimo tijek događanja, vratimo se na početak...
29. siječnja 2006. IO je održao svoju prvu sjednicu u Delnicama koja je imala 19 točaka i radilo se cijeli dan. Sjednica je producirala dalekosežne odluke i poruke. I tu je IO još jednom u zaključcima naveo da savez teži promjeni imena u HOO nakon što se promjeni nomenklatura te da će se i dotle baviti sa svim svojim sportskim granama. Svojom odlukom IO HOS-a je ujedno jasno i nedvosmisleno dao do znanja da preuzima ovlast nad orijentacijskim sportom. Zapisnik je bio svima jevno dostupan. Isto tako pronađeni su različiti modeli participiranja u radu saveza svih udruga koje su u tom trenutku imale ambiciju sudjelovanja u radu saveza, te je svima osiguran ravnopravni tretman. Pod točkom 13. raspravilo se i o tome da se dogovore razgovori s HPS-om te je tadašnji predsjednik g. Sakar pozvavši se na prijateljske odnose sa tajnikom HPS-a g. Berljakom ovlašten u ime IO-a da obavi službeni razgovor na razini dva saveza.

Nakon ove prve sjednice IO-a nesmijemo zaboraviti još jedan bitan događaj za ovaj savez, a to je osnivanje OK Kapela. Društvo iz nekadašnje orijentacijske sekcije HPD Kapela prepoznalo je realnost orijentacijske scene i prije mnogih drugih odlučili su se za jedini ispravni put koji je spriječio dualizam interesa. Ovo je bio veliki iskorak za HOS gledajući dalekosežnost ove odluke jednog kluba. OK Kapela osnovana je 14.02.2006., a na drugoj sjednici IO-a njihov predsjednik g. Vukmanović najavio je da će po okančanju postupka registracije, njegov klub podnijeti zamolbu za prijem u savez.

17. veljače na drugoj sjednici IO-a tadašnji predsjednik izvjestio je o razgovorima sa HPS-om koje je dan ranije obavio u uredu HPS-a. Na sastaku su bila nazočna gospoda Tišljar, Sakar , Krivokapić i Berljak. Za ovaj sastanak HPS se u nekim svojim dokumentima hvali da je sazvan na njihovu inicijativu radi "stabilizacije stanja u orijentacijskom sportu". Ono što je bitno je da su od strane HPS-a postavljena dva jasna uvijeta (navedena i u zapisniku sa 2. ge sjednice):
1) Da se uspostavi prijelazno razdoblje za klubove koji participiraju u radu oba saveza, a da se bave sa orijentacijom najmanje do kraja 2006-te i
2) da svi klubovi koji sudjeluju u sustavu orijentacijskih natjecanja moraju uči u članstvo HPS-a ukoliko žele imati legalitet na domaćoj i međunarodnoj razini.

Oko ovog drugog uvijeta smo se prelomili, smatrali smo ga ucjenom i odlučili ići vlastitim putem.

Naime, već sam tada tvrdio, a u tome sam naišao na potporu gotovo svih članova IO-a (mislio sam i predsjednika koji je proklamirao isti stav), da HSOT registracijom u UDU postaje jedini nacionalni sportski savez i jedina pravna osoba koja ima ovlasti skrbiti o svom sportu. Uplitanje HPS-a u unutarnje odnose u HOS-u, te njegove daljnje aktivnosti u orijentacijskom sportu bile su u najmanju ruku nezakonite. Sada kada vidimo onaj prvi pamflet HPS-a i ovaj njihov stav, za zaključiti je da su prema HOO-u tražili ravnopravnost za svoje članice, a s druge strane su tražili ultimativno od članica HOS-a koje nisu bile u HPS-u da se učlanjuju u HPS. Dakle, pila naopako.

Na istoj sjednici g. Krivokapić je izvjestio o postupku registracije. Naveo je da su on i g. Sakar bili u UDU te da su zatražene samo neke sitne izmjene koje su oni i učinili. Bilo je navodno potrebno samo dostaviti nove odluke o udruživanju članica i izvršiti sitne ispravke u Statutu i Zapisniku sa osnivačke skupštine. Bili smo malo začuđeni zašto su to g. Sakar i g. Krivokapić već učinili kada je skupština dala jasan mandat IO-u da vrši nomotehničke promjene. U pozadini je u stvari bila nova igrica HPS-ovih insajdera...no o tome čitajte u nastavku.

Uglavnom, nakon ove sjednice g. Sakar više nije sazvao IO te je ukrao godinu dana svojim kukavičkim gandijevskim stavom. Nama ga je ukrao...nekome ga je poklonio...no u tome nije bio sam - da se razumijemo. Hipoteku nefunkcioniranja saveznih tijela imaju i svi oni koji se nisu pojavili na prvosazvanoj izvanrednoj sjednici skupštine HOS-a.

Nema komentara:

Objavi komentar