četvrtak, 3. srpnja 2008.

WMOC, JWOC, i malo šlepanja prije Delnica

Dok naši "puleni" postižu dobre rezultate na veterinarskom i juniorskom (što možete pratiti na službanim stranicama natjecanja kao i na saveznima), mi se spremamo za Delnice. Nadam se da sam se dost oporavil i da ću sutra barem zdurati taj midl. Veselim se Crnom Lugu i nadam se dobrom vremenu.
No ipak, ovaj post ću posvetiti šlepanju pošto vidim da ste se ispuhali u komentarima od posta predprethodnog.
Ako ste pratili, a vidim da baš neki i nisu, problematika šlepanja već je dugo tema u orijentacijskim krugovima, pa tako i onim elitnim. Jan Kochbach je na World od O popratio ovu pojavu sa izvrsnim člancima sa ovogodišnjeg EOC-a. Vidim da baš niste pratili pa prenosim linkove :
Grouping of runners: EOC Middle Qual
Grouping: EOC Middle Final
Grouping of runners: EOC Long Qual
Grouping of runners: EOC Long Final
Ajmo se malo pozabaviti finalom longa...Jan je analizom ustanovio da mnogi vrhunski natjecatelji (u top 10) koriste one malo slabije kako bi im bili pejsmejkeri i kako bi minimizirali njihove pogreške. Vidimo da je prvoplasirani Dimitriy Tsvetkov trčao 19 kontrola skupa sa Efimovim (desetim), 18 sa Kirilovim (šesnaestim), i 14 sa Mihalkinom (dvajstrečim). Istina je da su u tom vlakiću profitirali svi. Al dal se može reći da su se ova trojica šlepala za Tsvetkovim ili su svi pomalo koristili tempo drugih kao i korigiranje na stazi. (Inače su slučajno ova prva dva Rusi, pa Bugar i Bjelorus)
Ovakvih primjera ima na more, a pogledajte si malo te članke.
Zakaj ovo pričam?
Pa eto, neki su svalili drvlje i kamenje na Tinu kaj se pošlepala za Theom na Termelandu. Jeli to baš tako? Znate li na primjer da Tina trenira dva puta na dan i to prilično jako i da nema mjeseca kad ima manje od 500 km u nogama? Trenira li netko od vas toliko?
E sad, dali je tu Tina iskoristila Theu da bi se "pošlepala", ili je Thea iskoristila Tinu da bi joj ova nabijala tempo? Mislim da ima istine i u jednom i u drugom. Možemo li uostalom tražiti od natjecatelja koji je vrhunski trkački pripremljen da u šumi u širokom luku zaobilazi svoju konkurenciju i nedaj bože da se naganja s nekim za koga zna da je jak, a vidi da ga može pratit? Problem je izgleda kaj je Tina bila treča na jednom ipak respektabilnom natjecanju, a sačuvaj bože da je na ovaj način osvojila medalju na EOC-u ili WOC-u…to bi bila sigurno nacionalna sramota i svi bi je se odmah odrekli, skupa sa savezom koji bi prvi reagirao i uputio službeni prigovor. Jer to bi bio presedan koji se još nije desio u eri moderne orijentacije…A mi smo poznati po jalu našem svagdašnjem...pa bumo i sami sebe tužili...
Što bi napravio recimo Tero da se sretne sa Pasiem i da zna da ga je stigel npr 7-8 min. Sigurno ga nebi iskoristil da mu drži tempo? Ma ganjali bi se do kraja ko manijaci…ziher!
I sad mi pričamo o fer pleju... a kak se postižu svjetski rekordi na dugim stazama? Jeste kad vidli nekog da je oborio svjetski rekord na 3, 5, 10 km a da nije imal zeca? Po čemu je to više fer plej od ovog orijentacijskog "šlepanja"? Jedino kaj tu zec ponekad izdrži do kraja..
Ajde mi uostalom u komentaru napišite poznate li kojeg domaćeg orijentacistu koji se nikad u životu nije pošlepal, pa makar i jednu kontrolu...neka baci kamen onaj koji je bez grijeha!
Neki zazivaju i neregularnost i kažnjavanje...dobro idemo onda malo pokažnjavati...
Prvo bumo kaznili Edija i Vebejca radi ovog na Termelandu:


Mislim dečki…kjajeovo? Jedan drugog vučete po stazi…a reprezentativci?

I jedan i drugi budu dobili po godinu dana zabrane nastupanja, al tak da jedan pauzira ovu godinu, a drugi sljedeću da se dve godine nebi mogli šlepat jedan za drugim…i ništ od repke…zaboravi!

A pogleč ti Linu i Špeka…


Lino se pošlepal za Binderom jedno 7 kontrola. Previše, previše…nema veze kaj je jednu KTicu preskočil…namjera je očita…i Lini suspenzija barem 1 godina i zaboravi repku. A Špek, to se nis nadal…Špek je uletel u vlakić sa još dvojicom na zadnjih 7 KTica…je..iga suspenzija barem 6 mjeseci al zbog starih zasluga…i ništ od repke bar ovo WOC.

A Vinka? Pa nemrem vjerovat:


Koja šlepancija na Alpe adriji…Teška srca, al pravda je pravda pa Vinka ništ od WOC-a, a zbog dobrog vladanja slijedi uvjetna suspenzija od godinu dana, znači prvo šlepanje i aktiviramo zabranu.

Nikolina?...tak perspektivna cura a vidi ovo!

Ovo je s Termelanda, a bilo je toga i na Alpe adriji. Pošto je Nikolina još mlada, ima javnu opomenu, al ništ od repke i WOC-a.

A Klobo…naš policajac iz kvarta…vidi ti ovo:


Malo se bumo šlepali sa Jankom, pa malo sa Haiderom, a nije ti prvi put…e pa za primjer drugima i preventivno i tebi suspenzija godinu dana i zaboravi repku.

Nemojte me dakle tjerat da izvadim još neke grafove i nemojte mislit da ostali reprezentativci nemaju šleperskog iskustva. Mali Matjaž…kak se taj šlepa…nemrete vjerovat…a Damir G, Ivana G…Dunja…očete da vam i to pokažem?
Ali i ovi kaj nisu u repki…oni su još žešći. A klinci…to trebate vidjet! A Veterani…ti su definitivno najšlepaviji!
Ja mislim da je najbolje da preventivno ukinemo reprezentacije bar dvije godine, a sva natjecanja barem godinu dana, da se svi pomalo pročistimo od grijeha šlepanja i tako očišćeni uđemo u 2010-tu odriješeni svih grijeha, amen.

Broj komentara: 8:

  1. Mislim da je problem što jedan istaknuti član Izvršnog odbora HOS-a, i izbornik AA reprezentacije javno glorificira ponašanje(šlepanje) koje se u našem sportu smatra nesportskim.
    Ovo što ti navodiš je presmiješno. Onaj tko pozna te ljude o kojima ti pričaš, i koje uspoređuješ, zna da pričaš gluposti. Samo nažalost većina ne zna tko je, recimo,Tunde.

    Vukma

    OdgovoriIzbriši
  2. Naravno da je presmješno Vukma, u tome je poanta priće zar ne?
    Kao što većina nezna tko je Tunde, tako ti neznaš tko je Valentina, a ako ti misliš da ja glorificiram šlepanje onda si promašio bit ovog posta, kao i onog prije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Za zadnjem Alpe Adria kupu stigao me Mađar nakon 1,5km dvije minute. Nakon toga trčao mi je ostalih 9km po petama. usput smo pokupili još neke njegove frendove, a i talijana. Uglavnom četvorica u paketu trčala je zamnom, čak i kada sam išao da prostite tako idiotsku varijantu, da sam si nos htio odgristi. Osim što su me na neki način stimulirali da trčim jače nego uobičajeno, nažalost od ove grupe nije bilo koristi jer nisu surađivali. Da stvar bude gora još me jedan od njih htio isfiniširati, a trčao je sat vremena po petama. Čovjek tu ne može apsolutnop ništa napraviti. čovjek koji me je stigao na kraju je imao bolji plasman od mene. Tako to ide u našem sportu. Ako si dovoljno jak onda te to ne smeta, a ako je ekipa voljna surađivati onda se brzina grupe rapidno povećava (pogledajte što se dogodilo Lini na Thermenlandu kada su Austrijanci zadnji dan napravili grupicu. Nije imao šanse doći do medalje). Koliko sam puta trčao za nekim neku dionicu, toliko su i drugi trčali zamnom. Kada sam bio jači otpadali bi nakon kontrole, dve, a danas to nekak i ne ide.
    Vumka to ne može shvatiti jer nikada nije sudjelovao na nekom WOC-u ili JWOC ili WMOC-u gdje su takve stvari među elitnim natjecateljima uobičajena pojava. To je jedan od razloga zašto ja kod nas inzistiram na startnim listama koje su maksimalno rastegnute i gdje postoji poludirigirani ždrijeb za najbolje natjecatelje kako "šleperi" nebi profitirali. Na taj način čovjek ovisi samo o sebi, svojem znanju i kondiciji. Ako malo pratite velika Svjetska natjecanja onda znate da one koje stignu čak i samo dvije minute već su daleko od bilo kakvog ozbiljnog plasmana (pogotovo na sprintu i srednjim stazama). Osim toga postoje i kvalifikacijske grupe pa natjecatelj niti ne zna tko trči sa njim u grupi. Jedna minuta zaostatka nije dosta niti za A-finale na sprintu!!!
    Damir

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam je li ovo neka analiza ili nešto, ali ako je, meni se ne čini dobra. Neke usporedbe nisu ekvivalentne. Uspoređivanje parova Tero-Pasi i Tina-Thea nije poštena. Zašto? Pa zato jer bismo onda mogli umjesto Pasi napisati Haile Gebresellassie, i ako bi Tero pokupio Haileja na svjetskom, prvo u kvalifikacijama i onda još u finalu, na kraju bismo rekli, pa kaj, oboje su profitirali. Pa jesu. Tero 0,5% i Haile 99,5%. Iako je Haile jedan od največih sportaša svih vremena. Atletika i orientacijsko trčanje su dva različita sporta.

    Neki od navedenih grafova ne ukazuju na tipično šlepanje, nego na sretanje na stazi. Kod svake analize šlepanja bi bilo dobro pogledati i apsolutna vremena na kontrolama, dakle tko je prvi štancao. To se iz ovih grafova često ne vidi dobro. Osim toga, jedno je trčati 2 kontrole zajedno i onda izabrati svoju variantu, a drugo je trčati 4/5 staze iza nekoga.

    Usporedbe sa "zečevima" na atletskim utrkama su isto tako nategnute. To ne bih uopće komentirao, jer mislim, da svi vrlo dobro znamo što se događa na atletskim utrkama, a što na našim.

    No, po mom mišljenju nije problem u natjecateljima, nego u pravilima i tome što i IOF tiho podržava (ili mu se barem ne protivi dvoljno) šlepanje. I dok je to tako, naravno da nitko neće biti sasvim "čist". Ako u pravilima stoji, da je šlepanje zabranjeno, treba naći načina da se ta zabrana provede u djelo, a ne gledati svjetska prvenstva sa vlakićima. Za mene jo to farsa, pravljenje budala od samih sebe i svojih pravila. Zamislite, da u nogometu suci toleriraju igranje rukom. Po meni bi bilo puno bolje staviti u A-finale 15-20 najboljih (nešto u stilu PWT, ali sa predhodnim kvalifikacijama)i interval 6 minuta. U velikoj mjeri time bi se stvar riješila. Inače neka pravilo o šlepanju maknu i sve će biti OK. Orientacija će, više nego tehnički, postati taktički sport. Meni se ideja baš i ne sviđa, ali tko zna, možda i nije tako loša.

    Stanje koje imamo sada nije OK, jer se sva rješenja traže u smjeru nekakvog kompromisa i "smanjivanja mogućnosti šlepanja". Ali još uvijek se možete, ako baš imate sreće malo pošlepati i nitko vam ništa neće reći.

    Puno bi teže bilo pronaći rješenje za rekreativne utrke, gdje ima više ljudi. No, na sreću, rekreative su utrke rekreativne - zabava, a ne ozbiljan sport.


    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  5. Moji komentari su išli u smjeru da se ne treba oduševljavati i isticati rezultat koji je postignut na nesportski način, kao što je to bio slučaj na Thermenlandu. Smatram da ne treba isticati "tak se to dela" i na taj način davati negativan primjer mlađim natjecateljima. Izgleda da sam ja u krivu, jer ostali podržavaju takav način dolaska do medalje i postolja na običnoj utrci, ko što Thermenland i je.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nažalost opet neke postove moram uklonit jer su nepotpisani i bezobrazni.

    Ono što bi pojasnio jer ne želim da me se krivo shvati (a Vukma me totalno krivo shvatio) je slijedeće:
    1. Ja ne podržavam šlepanje. I tu ću stati da nebude više objeda (malo i bezobraznih) na moj račun.
    2. Ja i Tina već godinama radimo zajedno i poznamo se jako dobro, te je moj prvi post bio mješavina interne zajebancije, sarkazma, ironije i još nekih stvari. Tina je inaće sportaš do jaja i koliko got to nekom bilo krivo mogu se 99% orijentacijske populacije sakriti iza nje. Ako ste malo bolje pogledali njen graf vidite da je nakraju pošteno pustila austrijanku da isfinišira,a dajem ruku u vatru da ju je mogla na kraju isfiniširati.
    3. Mislim da je jako neozbiljno suditi o nekomu (pogotovo ako to dolazi od strane istaknutog člana IO-a) ne poznavajući osobe o kojima se sudi. Ovo se odnosi i na mene. Vukma je donio sud o tome koje je moje stajalište, a nije se uopće potrudio razmisliti o čemu pišem. kakav bi ja sud trebao donijeti o tome da su neki istaknuti članovi IO-a odbili nastupiti za repku na AA? A neki su i bili na natjecanju? Ja ću se naravno kloniti da sudim o nekomu koga ne poznam.
    4. Ja tvrdim (i minimalno je to što tražim da se moje mišljenje uvaži iako i mislite da je krivo), da u vrhunskoj orijentaciji postoje profesionalni zečevi koji čekaju u šumi i nabijaju tempo onima za koga trče. Ovo je bila samo usporedba vrhunskog "orijentiranja" i prikaza naših prilika. Jeste li sigurni da bi Thea pobjedila na termelandu da joj Tina nije nabijala tempo? Ja sam želio isprovocirati raspravu o tom pitanju, a rasprava je krenula u smjeru da sam ja propagator šlepanja...smješno i žalosno.
    5. I naravno, svi ovi prikazani grafovi su sarkastični prikaz, šala, pošalica ili kako got to vi zvali. Pošto je to izgleda nekima promaklo, eto da objasnim i to.
    Morat ću izgleda ubuduće paziti da jasnije pišem jer je očito da populacija koja me ćita misli da je moj privatni blog pre težak za shvatiti prosječnom o-čitatelju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hi!
    To translate from Croatic to German was some hard work, but I think I got the point now. Your discussion is interesting, but I miss Valentinas comments..
    For me it is not much to say. The long distance at the TLO was a good race at a good speed. I did the work my self, without help from anyone else. Valentina was running behind me, if she was orienteering her self or not, I don't know and to me it doesn't matter. I focused on my race. Since I was not running at maximum speed I do not believe, that I was running faster because someone was shadowing me..
    You can see that Valentina, as well as some of the other girls I caught, got some splits better than me. That is easily explained, since running behind is a bit faster when you are running in towards the control.
    Another thing is that "shadowing" is against the rules. It doesn't matter to me, but for example last years World Cup in Switzerland had the rule, that you are not allowed to punch less than 5" behind the same runner for more than 5 controls... This rule is, as far as I know, not used this year, but they made a point with it.
    Shadowing is not a good way to make a good result, but on the other side, you need to be able to run the speed of the one you are shadowing... And in the end, the goal is to make a good race, not just a good result. And everyone must know for himself if he/she had a good race or not.
    See you at the WOC!

    OdgovoriIzbriši
  8. Thanks Thea for your comment.
    I wish you good races in WOC!

    OdgovoriIzbriši