utorak, 17. lipnja 2008.

Regionalac, memorijal...vandalizam

Prenosim iz novog regionalca:

Trkače su plašili i vrijeđali, a kontrolne točke - pokrali
Utorak, 17 Lipanj 2008

ImageVARAŽDIN - Vrijeđanje i vulgarno dobacivanje pijanih mladih Varaždinaca pratilo je trkače koji su se prošli vikend natjecali na noćnom sprintu za Sprint kup Hrvatske po baroknoj jezgri Varaždina. Nisu na tome stali: sa Starog grada i iz Šetališta Vatroslava Jagića ukrali su četiri elektronska sklopa s kontrolnih točaka putem kojih svaki trkač mora registrirati prolaz. - I prijašnjih godina smo imali problema, ali dosad nije bilo krađa. Najgore od svega je to što bismo zbog ponašanja mladih, i to starih od 13 do koje 22 godine, mogli biti kažnjeni i ostati bez utrke. No, nije zanemarivo ni to što jedna kontrolna točka košta 150 eura, tako da smo oštećeni za 600 eura. Ne znamo hoćemo li utrku ovdje organizirati sljedeće godine, bojim se da to više neće biti moguće - kažu Mirko Martinjak i Renato Varga, predsjednik i tajnik Udruge 7. gardijska brigada Pume, koja je noćnu utrku organizirala u sklopu III. otvorenog memorijalnog turnira koji nosi ime legendarne Sedme gardijske brigade. Ističu da su utrku osiguravali djelatnici PU varaždinske te deset članova Udruge, ali čak ni to nije bilo dovoljno da se kontrolira velik broj djece u parku i na Starom gradu. - Na noćnom sprintu sudjelovali su članovi 12 orijentacijskih klubova, od Rijeke i Bjelovara, velik broj pojedinaca, kao i cijelih obitelji. Najmlađim sudionicama bilo je 12, 13 godina, a kao i svi drugi, i one su trčale s lampom i kompasom. Pijani mladi su skakali i ispred njih, provocirali ih, vrijeđali, bili su vulgarni. Ta dobacivanja teško je ponoviti. Čovjek ne zna što bi uopće rekao na takvo ponašanje još uvijek je u šoku Martinjak. Mladi se u parku i na Starom gradu okupljaju svakog vikenda, a branitelji kažu da javne površine i imovinu stalno uništavaju. - Najgore je to što su i policijski službenici nemoćni. Podnose prekršajne prijave, od kojih nema nikakve koristi jer sve "zapne" na sudu. Djeca to jako dobro znaju. Svi zajedno morali bismo hitno nešto poduzeti - zaključili su Mirko Martinjak i Renato Varga iz Udruge 7. gardijska brigada Puma. (vms) Image

...Nakon krađe SI stanica, na ovaj način su reagirali organizatori . Kako je ovo uobičajena pojava, najavljujem inicijativu za formiranjem registra SI stanica i čipova koji će objediniti sve ono što klubovi HOS-a imaju u vlasništvu. Isto tako, u sklopu toga i registra ukradenih stanica i čipova. Nadam se da će se svi odazvati ovoj inicijativi, a kao rezultat bi mogli krajem sezone podnjeti zajedničku prijavu policiji za krađu. Neka se malo i oni pozabave sa ovom problematikom.

1 komentar:

  1. S obzirom da je PU osiguravala događaj prijavu za krađu je (bi) trebalo podnijeti odmah. Kada vrijeme prođe teško se može bilo šta napraviti. Nažalost te stanice su završile vjerojatno negdje u smeću jer klinci nemaju popjma o kakvoj se vrijednosti radi.
    Apsolutno sam za registar čipova i SI opreme. Doduše dok je čipove još moguće locirati jer je broj vidljiv, stanice je već malo teže prepoznati s obzirom a nemamo mogućnost pregledavanja stanica na trci iako imaju svoj registracijski broj.
    Ove godine dakle već 5 SI stanica je dobilo noge što prijašnjih godina ipak nije bio slučaj. Nažalost maloljetni delikventi koji se noću (i danju) skupljaju po parkovima naša su svakodnevnica i niti jedan grad nije toga pošteđen. Zagrbačka trka jedino iz tog razloga godinama nije koristila SI sustav. Prošle godine pokrili smo ljudima 90% kontrola i to se pokazalo relativno uspješnim modelom. opcija jei sistem iz Venecije. Oni svaku kontrolu imaju dosovce vezanu lancima i lokotom, a SI je zavaren za metalni nosač. Na svakoj kontroli dodatna je obavijest, a dio kontrola se i čuva. na našu žalost oni ipak imaju 3000 ljudi na svakoj trci i mogu jedan SI sustav odvojiti samo za tu trku.
    Damir

    OdgovoriIzbriši