nedjelja, 2. prosinca 2007.

DAN ORIJENTACIJSKOG ŠPORTA 2007

Jučer je bio još jedan dan orijentacijskog športa u 2007.moj godini. Ako se sjećate, 18.ožujka smo imali sličan program u Delnicama kada je trčana sprint trka i proglašavali su se rezultati kupova za 2006-tu godinu.
Ovoga puta, sezona je zaključena na vrijeme, a odaziv je bio stvarno velik. U 11 sati smo u Fužinama trčali zanimljivu sprint štafetu sa dvije izmjene. Utrka je bila više da se razgibaju kosti i mišići, a manje vijuge što je i primjerenije možda za karakter trke. Rezultate će nam domaćin poslati pa ćemo ih objaviti, al moram pohvaliti prvu štafetu međimurja koja je u najjačoj kategoriji zmagala i usprkos tome dobila drvene medalje...Ovog puta ipak to nisu bile medalje za četvrto mjesto već krasne rezbarene drvene medalje.
Slijedio je povratak u Delnice i Izborna skupština HOS-a.
IO me je na zadnjoj sjednici zamolio da ovaj puta osobno vodim radno predsjedništvo pošto sam autor zadnjeg poslovnika. Sam tijek sjednice moći će se iščitati iz zapisnika koji su ovjerovitelji (Tkalec i Tot) dužni sastaviti sa Zapisničarom (Varnica) te ga ovjerivši svaku stranu posebno u roku od sedam dana dostaviti IO-u.
Ukratko odluke su slijedeće:
1) Prihvaćen je novi Poslovnik o radu skupštine Hrvatskog orijentacijskog saveza. Poslovnik je ovoga puta napravljen trajnijeg karaktera i obuhvaća sve moguće scenarije zbog kojih se skupština može sazvati.
2) Imenovana su radna tijela skupštine za rad skupštine...ona su:
Radno predsjedništvo: Duhović, Oršolić, Čepelak
Zapisničar: Varnica
Ovjerovitelji zapisnika: Tot, Tkalec
Verifikacijska komisija: Urbanc, Jasprica, Belaj
Izborna komisija: Urbanc, Merunka, Belaj, Lovrec i Jasprica
3) Na osnovu izvješća verifikacijske komisije potvrđeni su mandati slijedećim zastupnicima u skupštini: Željko Oršolić (OK Bjelovar), Radovan Čepelak (OK Maksimir), Andrej Barić (OK Ris), Nikolina Cuković (OK Jelen) , Darko Duhović (OK Međimurje), Damir Gobec (OK Vihor), Andrija Tusić (OK Lokve), Damir Jasprica (OK Torpedo), Mladen Vukmanović (OK Kapela) te Nikola Tot (OK Japetić)...(kak je ljepo vidjet da su svi OK-ovi).
Nikoli Totu mandat je potvrdila skupština iako je verifikacijska komisija izvjestila da nisu pristigli svi dokumenti potrebni za verifikaciju. Dokumenti će biti dostavljeni osobno dopredsjedniku u ponedjeljak.
4) Prihvaćena su Izvješće o radu i Financijsko izvješće kojeg su iznijeli Predsjednik i Dopredsjednik.
5) Prihvaćeni s amandmani na statut u koji ulaze Izvorišne osnove. U izvorišnim osnovama definirano je postojanje orijentacije unatrag 50 godina u okviru HPS-a
5) Razriješena su stara tijela upravljanja saveza
6) Konstituirana su nova tijela upravljanja saveza kako slijedi:
Predsjednik - Karlo Gobec
Dopredsjednik - Ivica Urbanc
Izvršni odbor: Darko Merunka, Mladen Vukmanović, Darko Duhović, Franjo Budi, Tihomir Salopek, Damir Miljković i Damir Gobec
Nadzorni odbor: Vladimir Tkalec, Goran Tomac, Mladen Debić
Sud Časti: Bojana Nikolić, Emilija Ebenspanger i Branka Fabek
7)Donešena je odluka po kojoj predsjednik i dopredsjednik zastupaju savez.
8) Donešena je odluka o ovlasti Predsjedniku da zastupa savez u skupštini HOO, a da ga po potrebi zamijenjuje Dopredsjednik.
9)Donešena je odluka da godišnja članarina bude 1200 kuna i da bude uplačena do 31.03.2008.
10) Nakon što je izabran za predsjednika, novi Predsjednik je iznio i svoj plan rada i financijski plan. Plan rada je usvojen, a skupština je dala ovlast IO-u da izradi financijski plan nakon što dobi uvid u sve pokazatelje (prvenstveno iz HOO-a nakon prijema).

Ukratko i sažeto...to je to.

Nakon skupštine, u jednom ugodnom i veselom ozračju proglašeni su pobjednici kupova te su dodijeljena priznanja saveza. Naša Mihaela okitila se priznanjem za najveći napredak kod Kadetkinja te je osvojila sprint kup, a u kupu je bila treća. Naš orienteering triangle dobio je zlatnu plaketu za najbolje organizirano natjecanje...kažu da smo spojili do tada nespojivo - u jednom natjecanju tri grane orijentacije - MTBO, PREO i trčanje. I nagodinu je ista priča...

U svečanom ozračju pokazana je i povelja o razdruživanju koju su potpisali predsjednici HOS-a i HPS-a, te je HPS-u dodijeljena i godišnja nagrada za razvoj orijentacijskog športa...kažu 50-to godišnja nagrada svim onim bivšim i sadašnjim članovima orijentacijske zajednice koji su u sklopu planinarskih udruga radili na razvoju ovog našeg sporta.
Biranim riječima o tome govorili su i Dado Novak - Predsjednik IO-a HPS-a i Karlo GObec naš novi stari Predsjednik

Savez diše punim plućima osnažen svježom krvi i željno išćekuje 27.12.2007. kada će biti primljen u HOO.

Čestitke svima nagrađenima i izabranima!

Broj komentara: 16:

  1. Kaniški nije Urbancu, ni do koljena. Pogledajte sada Urbanca krivi za svoj neuspjeh a nije spreman prihvatiti istinu - da mu ljudi ne vjeruju....

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadovezao bi se samo na ovo pošto mi se stvarno neda trošiti cijeli post na Kaniškog. Pošto sada sipa drvlje i kamenje na svojim stranicama na sve one koji su glasali protiv njega, a to je večina, to samo govori koliko poštuje stav večine. Isto tako pošto se iz njegovih usta ponovo govori o licemjeru IO-a, a licemjeran je on sam, pozivam sve one koji imaju imalo sumnje u istinitost navoda napisanih na mojim stranicama, da se obrate HOO-u i g Vrbek i g Čopu. Naime, i prije nego što je potpisana deklaracija, i usuglašen tekst Izvorišnih osnova, HOO je već bio odlučio, a i HOS je već bio u IOF-u. Ne vjerujete - pa pitajte na pravoj adresi.
    Interesantno je bilo vidjeti Kaniškog kako suflira Cukici koga da zaokružuje na listi...ste primjetili? O čemu onda on piše u svom tekstu..o onome što je on sam i oni koji ga slijede ko guske u magli? Na sreću, takvi su u manjini...u stvari to je jedan pravi i dva napol klubova te treći virtualni...premalo da bi dostajalo za Tomine reformatorsko-mesijanske ideje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Suzdržavao sam se komentirati na Internetu natpise koje je Tomislav Kaniški (član OK „Lokava“ i neupitni mentor OK „Jelena“ i OK „Maksimira“) upućivao prema meni i mome djelovanju u Hrvatskom orijentacijskom savezu u proteklih godinu dana. Međutim danas sam prisiljen odgovoriti. Što želi Tomislav Kaniški nakon debakla kojeg je doživio u Delnicama ovog vikenda na izbornoj skupštini? Jasno je da želi sebe kao osobu prikazati žrtvom zavjere, žrtva sustava koje ne priznaje njegove neupitne zasluge za stvaranje i djelovanje HOS-a i orijentacije općenito. Da li je zaista tako, i tko je licemjer prosudite sami. Želio bi skrenuti pozornost na činjenicu da sa njegovih Internet stranica u ove dvije godine su sustavno verbalno omalovažavani gotovo svi potezi Izvršnog odbora, imamo konkretne spoznaje o pismenim prigovorima prema UDU itd. Svi koji ste bili na Skupštini svjedoci ste da je on ustvrdio da u Hrvatskoj postoje dvije struje, te da on je sprema dati doprinos da ih ujedini ako prođe za dopredsjednika. Pozicija dopredsjednika do jučer je za njega bilo nevažna, bez ovlasti, mjesto na kome se ništa ne radi itd.. Danas je međutim promijenio mišljenje pa je rekao da je mjesto faraonsko, interesantno što se sada promjenilo. Onda dragi Tomislave razmisli kao je „bogec“ u ovo predblagdansko vrijeme postao faraon. To je čudo, veliko čudo zar ne. Molim te da paziš jako dobro kao se ponašaš jer su faraonske ovlasti velike i obični smrtnici kao ti ne mogu predviditi do kuda sežu. Vrati se u svoj pašaluk i počni razmišljati o sekundarnoj agresivnosti kojom zračiš, tvoje frustracije su velike pa zato iskoristi šetnje oko jezera da ti se stanje popravi, onda ćeš biti možda u prilici da shvatiš da je tvoja vizija vođenja i razvoja orijentacije izgubila, te da će teško moći bitnije utjecati na stvarna događanja ubuduće. Jedan savjet na kraju „pametnjakoviću“, da bi bio dio TIMA moraš naučiti još puno toga. Javi mi se kada budeš spreman za tako nešto, možda nađem koje veslo u galiji.

    Ivica Urbanc, dopredsjednik HOS-a

    OdgovoriIzbriši
  4. U ime Maksimira odluke donose njegovi clanovi, a Tomo nije medju njima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ivo Tišljar, ah još jedan ogorčeni nakon Skupštine, kako te nije sramota nakon svega što stoji iza tvog imena. Vidiš za tebe vesla nema, ali bi ti dobro došla šetnja, možda ti nešto konstruktivno padne na pamet. Kada si tako kategoričan da li to znači da su članovi Maksimira stoje iza prijave utrke za WRE u IOF, na obrascu na kome jasno piše: CROATIAN ORIENTEERNG FEDERATION – klub organizator OK „Maksimir“ Zagreb. Da li iza toga stoje članovi „Maksimira“ Tišljaru? Kako bi ti postupio da se to desilo za vrijeme tvoga mandata u KO HPS?

    Ivica Urbanc

    OdgovoriIzbriši
  6. Kad me već pitaš, preskočit ću ovaj puta diskvalifikacije na moj osobni račun i odgovoriti na tvoje pitanje.

    Koliko ja znam, Dario je Jessici, što će reč pomočnici glavne tajnice IOF-a poslao pismo sljedećeg sadržaja:

    -----------------------------

    From: Dario Stambuk [mailto:dario.stambuk@zg.t-com.hr]
    Sent: Thursday, November 15, 2007 12:26 PM
    To: 'Jessica Allen'
    Subject: WRE competition

    Hi, Jessica.

    As a representative of Croatia Mountaineering Association to IOF, and as main organizer, I would like to be informed about application form for WRE I sent to Croatian o-federation. I sent it to COF in July and again in September, but they did not yet reply to me.

    I had right to do it myself in September, but I did not want to interfere with them, as they will continue to represent Croatia in IOF.

    Please, let me know what is going on

    Thank You,

    Dario Stambuk

    -----------------------------

    Na hrvatskom to ide otprilike ovako:

    Zdravo, Jessica.

    Kao predstavnik Hrvatskog planinarskog Saveza prema IOF-u i kao glavni organizator, želio bih biti informiran o prijavnom formularu za WRE koji sam poslao hrvatskom O-savezu. Poslao sam ga HOS-u u srpnju i ponovno u rujnu, ali mi još nisu odgovorili.

    Imao sam pravo to napraviti (valjda misli na slanje prijave) u rujnu, ali nisam želio miješati se s njima (valjda misli u njihov posao), jer će oni nastaviti predstavljati Hrvatsku u IOF-u.

    Molim, javite mi što se događa

    Hvala

    Potpis

    -----------------------------

    Osobno to ne bih napravio, ali premda je pismu bio priložen formular za prijavu koji je Dario prethodno poslao HOS-u, iz tog pisma se zaista ne iščitava da je riječ o prijavi. Jasno piše da želi biti informiran što je s prijavom, kao što jasno piše i da prijavu nije poslao u rujnu (kada je bio rok za slanje IOF-u prijava za WRE natjecanja) jer će HOS nastaviti predstavljati Hrvatsku u IOF-u.

    Jessica očito nije pažljivo čitala poruku i formular koji je bio u privitku je proslijedila onome koji uređuje stranicu IOF-a.

    Da se to dogodilo za vrijeme mog mandata, vjerojatno bih upozorio dotičnog da to više ne radi (šalje formulare IOF-u), ali ne vjerujem da bi od toga radio problem (zbog teksta samog pisma). Jasno mi je i da je HOS kasnio s prijavama za WRE zbog nesređenih odnosa na relaciji HPS-HOS-IOF, ali da je Dario na vrijeme dobio od HOS-a povratnu informaciju vjerujem da pismo ne bi poslao.

    Sada kad je postignut dogovor s HPS-om, takve se stvari više neće događati, pogotovo obzirom na najavu predsjednika da će se rad Saveza otvoriti članstvu, te da ćemo poraditi na tome da se ujedinimo a ne da se razdvajamo kao do sada.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala na odgovoru, ja stojim iza svega što sam o tebi rekao i to je moja početna pozicija bilo kakvih diskusija s tobom. Međutim, što bi rekao da je predsjednik "Maksimira" dobio sve informacije vezane uz taj slučaj i bio informiran što se dešava i na koji način će IO riješiti to pitanje.

    Kako je moguće da paralelno sa tom aktivnošću Dario Štambuk šalje WRE aplikaciju sa podacima HOS-a u ime „Maksimira“, a u pismu kojeg je uputio u IOF potpisuje se kao predstavnik Hrvatskog planinarskog Saveza!?

    Da li si svjestan da manipuliraš činjenicama, OK „Maksimir“ je HOS zaista dostavio zamolbu i obrazac za „Plitvice 2008“ koji, moram ti reći nimalo ne sliči službenom obrascu kojeg dostavljaju nacionali savezi u IOF za WRE prijave! Vjerojatno si upoznat, pa smatram da ti je to nenamjerno promaklo u argumentaciji.

    ZAKLJUČAK:
    Službeni predstavnik OK „Maksimira“ (predsjednik) je informiran od članova IO kako i kada će se riješiti pitanje „Plitvica 2008“

    Dario Štambuk šalje 16.11.2007. godine službenu WRE-aplikaciju u IOF na kojoj jasno piše da se utrka prijavljena na konto CROATIA ORIENTEERING FEDERATION, da je klub organizator OK „Maksimir“, a on glavni organizator.

    Dario Štambuk se stavio u poziciju da je bez znanja i odluke tijela upravljanja HOS-a, napravi nešto što može samo nacionalni športski savez. On kao pojedinac je uzeo stvar u svoje ruke i ispunio svoj cilj – prijavio je utrku za WRE.

    IO na svojoj 11. sjednici 20. studenog 2007 godine je od POK „Maksimira“ Zagreb zatražio očitovanje i ispitivanje odgovornosti za osobu koja je izvršila prijavu utrke za WRE IOF-u bez znanja HOS-a. Do danas ništa po tom pitanju.


    Da završim s tim, što misliš a znam da imaš veliko iskustvo kada su takve stvari u pitanju, kako treba postupiti IO kojeg OK „Maksimir“ ne shvaća ozbiljno, ne odgovora na njegove upućene zahtjeve, prijavljuje utrke kao želi itd. Misliš da je to u redu, misliš da IO i HOS trebaju te postupke sagledavati kroz pojedinca kojeg očito ni klub ne može kontrolirati. Vidiš ja mislim da Savez treba interesirati Klub a ne pojedinci, stoga maksimirci vi ste na redu, nemojte da vas idući četvrtak iznenadi sjednica Izvršnog odbora.

    I na kraju stvarno nije pristojno objavljivati tuđa pisma, Tišljar daj već odrasti po tom pitanju.

    Ivica

    OdgovoriIzbriši
  8. Kao osoba direkno involvirana u ova događanja želio bih samo reći da je službeni predstavnik Maksimira a to je njegov predsjednik Radovan Čepelak u nekoliko navrata bio obavješten od mene osobno da će IO Maksimirovu aplikaciju razmotriti na vrijeme i da po tom pitanju IOF čeka. Nakon Dariovog postupka, on se i ogradio od njega. To govori samo o stanju u maksimiru gdje očito postoji nekoliko paralelnih "linija zapovjedanja" i gdje očito jedan čovijek koji je u sukobu interesa više od godinu i pol vodi svoje privatne "ratove" protiv čelništva HOS-a

    OdgovoriIzbriši
  9. Što se tiče pristojnosti, prednost dajem informiranosti, jer red je da ljudi vide što se to tumači kao prijava iako se o prijavi ne radi.

    Što se tiče mog navodnog manipuliranja, nisi u pravu. Dario je doduše u srpnju kandidaturu našeg natjecanja dostavio HOS-u na formularu koji ste vi napravili za prijavu svih natjecanja, ali koliko ja znam 5.11. je Dario na njegov zahtjev HOS-ovom povjereniku za natjecanja poslao popunjen IOF-ov formular za prijavu WRE natjecanja, što nije teško provjeriti.

    Maksimir vrlo ozbiljno shvaća HOS kao i IO našeg Saveza i siguran sam da će IO vrlo skoro dobiti odgovor kluba.

    Također, evo i ovdje da napisem da mi je drago da su se vodeći ljudi našeg Saveza sjeli za isti stol s HPS-om, te izgladili međusobne nesuglasice (za što se Maksimir od početka zalagao). Mislim da je IO time napravio jako dober potez.

    P.S. Ima nas u Maksimiru dosta i suradnja sa Savezom bi sigurno bila puno bolja i brža kad bi međusobna komunikacija išla i drugim kanalima (zainteresiranim osobama), a ne samo preko predsjednika našeg kluba koji nije tako često online kao neki od nas ostalih.

    Evo, ja sam tek pred koju minutu od kluba dobio spomenuti zapisnik s 11. sjednice iako je Darko isti poslao prije pet dana.

    OdgovoriIzbriši
  10. Evo ovako, vidim da je teško očekivati da priznate krive poteze, i ignoriranje HOS-a. Ne želim se uvlačiti u daljnje rasprave s tobom, jer niti jedan konkretni odgovor ne daješ na moja pitanja – nedosljedan si. Još jednom podvlačim, Maksimir (Štambuk) poslao je nešto što nije smio u IOF, znam da vam je teško to priznati ali to je tako. Ovo što navodiš za WRE-aplikaciju, da je Tihomir tražio da Dario to napravi, teško mi je povjerovati, gotovo sam siguran da to nije tako – dostupni papiri, i informacije dobivene iz telefonskog razgovora sa tajnicom IOF govore drugačije.

    Vidim da ti i Kaniški imate slične poglede po pitanju HPS-a. Htio bi reći ovo, povelja koju smo potpisali, nismo prema HOO bili dužni potpisati – i naglašavam da ona nije bila uvjet za prijem u HOO kako se želi prikazati (ako ne vjeruješ meni pitaj Štambuka koji je bio tamo i gledao u pod). IO HOS-a je odlučio da će napraviti takav potez prvenstveno radi očekivanja nekih naših članica da se tako nešto napravi. Tim potezom dobre volje htjeli smo završiti priču vezanu uz HPS – da nam se ne bi prigovaralo da nismo htjeli. Licemjeri, prozvani smo od zadnje osobe koja nam tako nešto može spočitati. IO HOS-a je iznova pokazao da je spreman na kompromis po svim konfliktnim pitanjima, ali kompromis koji neće ići nama na štetu i kojeg nam se želi nametnuti kao rješenje nečijih osobnih želja.

    Morate biti svjesni da je trebalo puno vremena i znanja utrošiti da se pripremi naš sastanak u HOO, te da prođe u revijalnom tonu. Istina je da mi jesmo sjeli za isti stol sa HPS-om, ali taj stol nije bio u Kozarčevoj nego na Trgu Krešimira Ćosića, te smo sjeli kao ravnopravni sa urednom u zakonu utemeljenoj dokumentacijom. Možemo se mi grliti i ljubiti, ali zna se čije su ideje pobijedile, a tko poražen, ili ako baš hoćeš tko ima uporište u zakonu, a tko ne. Vidiš i ti si poražen, tvoji postupci su za osudu i nadam se da ćeš prihvatiti to kao činjenicu. Suoči se sa problemima koje si napravio i pokaži barem malo pristojnosti kada dođeš negdje gdje sjede osobe koje su ostvarile ono o čemu su neki ipak samo maštali HRVATSKI ORIJENTACIJSKI SAVEZ. Zar misliš da njima treba kontakt sa tobom u smislu komunikacije kakvu bi ti htio „Hallo Ivo, da li mi možemo napraviti to, i to“ Maksimir, što se tiče te komunikacije, tu za mene nema problema, jedni problem je neorganiziranost koja dopušta manipulaciju ugledom kluba od strane „određenih“ osoba.

    Daljnje dopisavanje nema smisla jer nas udaljava o težišta problema.

    Ivica

    OdgovoriIzbriši
  11. Ajde da onda i ja zaključim. Što se tiče primjedbi na moj račun koje dolaze s tvoje strane, nije to ništa novo. Nisi ni ti meni ni drag niti simpatičan.

    Ovdje su se međutim iznosile neke neistinite optužbe i u najmanju ruku čudna tumačenja, pa sam objavio sporno pismo kako bi svako sam mogao zaključiti da li je ono intonirano kao prijava ili ne.

    Što se tiče prvog odlomka iz tvog zadnjeg odgovora - iz njega se iščitava da sam ja ranije napisao da je povjerenik tražio da Dario pošalje formular IOF-u, što nije istina, niti sam ja to napisao. Naprotiv, ispravio sam tvoj raniji netočni navod da Dario HOS-u nije poslao spomenuti formular. Dakle, Dario jest formular poslao HOS-u i to je od našeg kluba tražio povjerenik.

    I za kraj, nemam običaj udaljavati se od težišta problema, a to nisam činio ni u ovoj diskusiji.

    OdgovoriIzbriši
  12. Dosta lupetanja, dajte nam dobrih trkaaaa.
    Lijep pozdrav SVIMA

    OdgovoriIzbriši
  13. Trebamo cca. 25 000 Eura da pošaljemo naše reprezentacije na Svjetska prvenstva. Dakle bez europskih, kadetskih i sl. nastupa. Samo čista Svjetska prvenstva (trčanje, precizna i mtbo). I to je neki minimum bez priprema, opreme....
    Može li netko to osigurati? :) Taj dobije mjesto u Izvršnom odboru odmah, a ako hoće može dobiti i još pokoju fotelju :)
    Damir

    OdgovoriIzbriši
  14. Uzmi si svoju fotelju Damire, ja hoću samo dobre utrke i nastupe reprezentacija.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ima rasprodaja fotelja u Solidumu. Jeftino, 25% popusta. Pa ko hoće može si kupiti. Ali, ljudi, fotelju treba ZASLUŽITI. Najlakše je doć na gotovu, zagrijanu fotelju i onda pljuvat po onome tko ju je zagrijao...
    Živjeli

    OdgovoriIzbriši
  16. E moj Lino dobrih utrka će biti, ali da li će i nastupa za reprezentaciju biti ponajviše ovisi o tvom ponašanju. Svi znamo kako si se ponašao prije, a vidim da se ništa nije promjenilo. ne stisnuti ruku na proglašenju Kupa pobjedniku sigurno ti ne ide u prilog. Sve se vidi, sve se prati i sve se zna.

    OdgovoriIzbriši