petak, 19. studenoga 2010.

KOMENTAR NEČEGA ŠTO NE POSTOJI





Ovih dana u savezu su aktualne neke izmjene natjecateljskog sustava pa bi malo prokomentirao cijelu situaciju.
Kao polazište bi uzeo prvobitni prijedlog Tomislava K. koji je proslijedio prije nekoliko tjedana (mjeseci?):
1) Samo jedan kup (11 trka, 7 klasičnih i 4 sprinta)
2) Klasične se sastoje od 3 srednje, 2 skračene duge i 2 duge
3) PH se ukomponirava u cijelu priču
4) PRE i MTB ostaje isto
5) Teren se za kup koristi 3 sezone nakon toga tri miruje
6) Sistem bodovanja isti
7) Uvođenje štafetnog kupa sa slovencima
8) Odabiru se najbolje ponude klubova za natjecanja
9) Preferirati blok natjecanja
1o) Uvođenje niže rangiranih trka
11) viša startnina za veći rang i standard natjecanja
12) savez pokriva wre kotizaciju jedne trke
13) formiranje povjerenstva za natjecanja sa dužnostima...itd

Meni se osobno dopao prijedlog u suštini, osim što bi ga trebalo dobro još protresti po točkama kako bi se dobila kvalitetna rješenja. U blogoarima se saznaje da takav prijedlog nije prošao već je značajno modificiran, tj da dosadašnji sustav ostaje na snazi sa nekim malim preinakama.

E sad bi prvo prokomentirao jednu suštinsku nedosljednost u cijeloj priči... Sustav natjecanja ne bi se smio mijenjati neposredno prije početka sezone. Ako organizatori natjecanja moraju posložiti svoje utrke za narednu sezonu, onda oni moraju imati i nekakve polazne pozicije od čega kreću. To je svakako sustav natjecanja. Ako npr Vihor zna unaprijed da u narednoj sezoni nema sprint kupa, onda neće planirati sprint natjecanja (ovo je pojednostavljeno). Ove godine smo svi prijavljivali trke za kalendar, a onda se tek nakon toga želi promijeniti sustav što je kontradiktorno.
Druga stvar su ostale promjene poput promjene kategorija. Isti slučaj. Što je sa ljudima koji su se ove sezone pripremali kako bi iduće prešli u jaču kategoriju, a sada im te kategorije ukidamo?

Dakle, sustav natjecanja nikako se nebi trebao mijenjati godinu za godinu već bi mi ove godine na skupštini trebali potvrditi novi sustav natjecanja za 2012-tu. Za pohvaliti je pomak da se to radi ipak par mjeseci prije nego do sada, ali kako cijelu stvar treba potvrditi skupština upitno je donošenje nekakvih odluka na ovakvo kratak period. Isto tako stvar bi se trebala malo kuhati, proči javnu raspravu pa tek onda ju sfiniširati. Ovako ćemo opet ove godine dobiti nekakav prijedlog ( ili više njih ) oko kojeg ćemo se sporiti na skupštini, pa će se ući u neke promjene koje će organizatore staviti na kušnju dali uopće organizirati nešto ili ne...

Osobno sam želio doći na sjednicu IO-a kada se raspravljalo o kalendaru, no i ovoga puta (nastavak) sjednice je održan u konspirativi pa mi je to bilo onemogučeno.

Mislim da sa perspektive organizatora natjecanja imam punu kompetenciju dati neka svoja razmišljanja o samom sustavu pa zbog toga to činim na ovom mjestu.

Za samog organizatora natjecanja je najgora stvar da mu se trka ne boduje ni za što. To smo mi imali priliku iskusiti jer se IO ove godine sjetio uvoditi neka pravila kada je već sezona praktički startala. Mislim da nikome nije u interesu raditi trke za ništa...onda to nisu trke i netreba ih opće stavljati u kalendar, već su to treninzi. Zbog toga mi se jako sviđa Tomina ideja da se uvede više rangova utrka, pa će organizator moći unaprijed zaključiti što može ponuditi, i za što se trka može bodovati.
Niži rang bi zatim značio i manje obaveza organizatora, manje startnine i sl...mislim da je to odlično rješenje i da na tom putu treba tražiti promjene u sustavu.
Bit je da se pokuša svaka trka za nešto izbodovati tako da svaki natjecatelj i u tome pronađe neki svoj dodatni motiv dolaska.
Nama organizatorima je to dosta bitno jer u pripremama za utrku moramo raditi i prema lokalnim zajednicama, medijima i sl, a puno se je lakše prezentirati ukoliko je trka službeno rangirana nego onda kada je uništa!
Zbog čega mi nebi imali npr ljetnu ligu u kojoj bi bodovali natjecanja koja se odvijaju u 7 i 8 mjesecu. (mislim da ih je u prijedlogu kalendara ove godine 12, od čega bi se 10 moglo tako bodovati). Pa tko hoće na more, u planine, na Karibe...neka ide...a tko želi trčati i boriti se za pobjednika ljetne lige neka mu se to omogući.
Isto tako, zašto nebi imali zimsku ligu? Idemo posložiti pravila, idemo staviti zahtijeve pred organizatora pa da vidimo...sigurno će biti dovoljno ljudi zainteresirano da na ovaj naćin prekrati zimsku pauzu. Neka te dvije lige budu tzv "nižeg ranga".
Idemo onda imati i nekakvu "retro" ligu u kojoj će se moći koristiti zemljovidi koji nisu u skladu sa Tominom idejom o 3 sezone na jednoj karti...pa će onda zasigurno i neki klubovi koji nemaju mogučnosti raditi nove zemljovide naći interes da organiziraju trku, a moglo bi tu biti i interesantnih rješenja. Mislim da bi mnogi od nas voljeli trčati npr na karti Škarnika ili ponovo na Stubičkima, Sljemenskom grebenu, Lisini....a pred organizatora se nebi stavio imperativ da karta bude reambulirana.

Tako dugo dok organizator ima interesa trku organizirati, trebalo bi mu omogučiti da to učini u okviru nekakvog formata lige-kupa. Mnogi ne shvačaju da se trke ne organiziraju samo radi natjecatelja, već i radi promocije sporta, promocije kluba, tradicije i sl. te da kriterij broja natjecatelja na trci više nije presudan da trka bude isplativa za samog organizatora (ne samo financijski). Osobno mislim da smo mi prošle godine najveći posao napravili u Našicama iako nam je na trku došlo dvadesetak ljudi.

Imamo jasne početne pozicije (sadašnji pravilnik i sadašnji sustav), idemo vidjeti što u stvari želimo, pa idemo onda jednom to napraviti kako treba, kroz javnu raspravu gdje će i organizatori i natjecatelji reći što bi trebalo promijeniti.

Dok sam radio u IO-u zastupao sam tezu "ozakonjenja" zajedničkih liga sa slovencima. Ovako imamo slučaj zejedničke lige u preciznoj, u mtb, sad je prijedlog u štafeti, a sve to na osnovu dogovora rekla-kazala. I sad ja dođem moliti za neku donaciju npr za pobjednika MTB-a, a direktor marketinga me pita "a zakaj se to vozi"...pa za zajedničku slo-hr ligu...aaaa super, može onda, dat ćemo vam bicikl kao prvu nagradu!!! E da, samo mala sitnica, znate nije da Vam ne vjerujemo nego su takva pravila struke...dostavite nam presliku protokola o zajedničkoj ligi...kaj da vam dostavim???
Ste imali takav slučaj?

Vjerojatno je teško napraviti jedan ovakav dokument te ga spečatirati na dva mjesta?

U iščekivanju službenih zapisnika tj...snjega...ostalo nebum još komentiral dotle.

ŽMB

Nema komentara:

Objavi komentar