petak, 19. lipnja 2009.

PREPORUČENE DUŽINE STAZA - KAKO IH ODREDITI

Ovih dana povela se rasprava na ovom blogu (a i drugdje) o dužinama staza na državnom prvenstvu na srednje staze. Smatram ju dobrom radi budućeg smjera kojom će postavljaći krenuti kada planiraju dužine na svojim trkama. Ovdje ću se zadržati samo na najjačim muškim i ženskim kategorijama da ne dužimo naširoko.

Kako sam kao što neki kažu "fulao ceo fudbal", iznijet ću svoje razloge i argumente zašto su staze bile upravo takve. Ne kažem da sam ja u pravu, ali nemojte misliti da o ovome nisam razmišljao prije same koncepcije. Bio sam svjestan mogučih ishoda i kontraverzi, al bolje da budem ja pedro nego da se ovo jednom za svagda ne raščisti.

Idemo dakle malo na matematiku koje se Damir (ima novi blog, ste skužili?) ulovio pa da počnemo od toga...

On kaže:"Osnovna matematika Vrijeme pobjednika 51:39. Predviđeno vrijeme pobjednika = 35:00 50% od 35:00 = 17:30 35:00 + 17:30= 52:30 Htio ne htio vrijeme je fulano za skoro 50%."

E sad uzmimo zadnje svjetsko prvenstvo kao primjer:
Srednje staze: Dužina Muški: 5800 m visinska 245 m

Kak je bilo na Lušcu?
Dužina: 6200 m visinska 175 m
Pa to bi trebalo biti tu negdje?...nemojte mi samo reći da je staza bila koncepcijski teža?
U čemu je oda problem?

Po meni je problem čisto matematičke prirode i prirode tumačenja pravilnika.

Idemo prvo na matematiku...

Kako ne možemo usporediti vremena pobjednika na svjetskom prvenstvu sa vremenom najboljeg hrvata (Matjaž) jer se naravno nismo kvalificirali za finale...uzet ćemo primjer kvalifikacije:
1. TG 25:12 ili 25,20 minuta
26. Matjaž 34,52 ili 34,87 minuta
To ispada da je Matjaž bio 9,67 minuta sporiji ili 38,37%
Kada bi Matjaž nastupio u finalu, ispada da bi imao s ovim postotkom zaostatka imao vrijeme od (1. TG 34:49 ili 34,52) 47,76 minuta. Uzmimo u obzir da je ovo ipak najjaća trka za koju se tempira forma, da se postotak u zaostatku može i proporcionalno povečavati kako odmiće trka itd...dakle to je realno mjerilo srednjih staza u hrvata gdje najbolji hrvat ide oko 48 minuta. Na Lušcu je išao 51 minutu.

Kod žena je situacija još gora:
1.AMH 26:12 ili 26,2 minute
25. Vinka 45:45 ili 45,75 minuta
Ispada da je Vinka bila 74,62% sporija, a tim tempom bi u finalu išla oko 56 minuta, a na Lušcu je išla 51:46.

E sad...što kaže pravilnik...pravilnik PREPORUČA vremena pobjednika i da se tako onda koncipira staza. Kako ćemo znati tko će biti pobjednik? Pretpostavit ćemo...a sad je tu dilema...
Kako postavljač može unaprijed znati tko će doći na trku? Može isto tako samo pretpostaviti, jer u trenutku kad se staze planiraju prijave još nisu gotove jer mi sa prijavama čekamo do zadnjeg dana, sata i ponekad i više od toga.

Što bi se desilo da Vinka nije došla na trku? Vrijeme pobjednice bi bilo 63 minute ili skoro 100% više od propisanog! A što da nije došao Matjaž? Lino je išao oko 59 pa bi i tu postotak skočio za još 20tak posto.
A što da je na trku došao npr Gernot Kerschbaumer koji je išao oko 36 na svjetskom? (Da uzmemo samo realan primjer). Išao bi isto toliko i na Lušcu...a onda bi sve bilo OK.

Pitamo se zbog čega se stvara tako velika razlika između naših i drugih natjecatelja kada se ide na velika natjecanja van? Mišljenja sam upravo zbog toga što ih doma mazimo s laganim stazama kojima suvereno vladaju. Organizatori se ravnaju po njihovim (htjeli to priznat ili ne) limitiranim sposobnostima, i svi su zadovoljni. Onda skucaju 50000 kn na svjetskom prvenstvu i ne naprave ništa.
Stranci nam ne dolaze na trke jer su im prelagane i neinteresantne. Kakav je to midl kojega će netko istrčati za 20 minuta, a najbolji Hrvat za 35?

Pravilnik ne govori o tome da se prilikom koncepcije moramo ravnati sa limitiranim mogučnostima najboljih hrvata!!!

Evo, sad udrite...bolje da raspravljamo o ovim stvarima nego da se svađamo po livadama i onda te svađe proglašavamo službenim sastancima te radimo o njima zapisnike...dolazim u napast da doma svako malo napišem pokoji zapisnik

3 komentara:

  1. Kako se anonimac iz prvog posta nije potpisao, a prošlo je već par dana, moram ga brisati iz principjelnih razloga...nije stvar komentara, stvar je kulture.
    Uglavnom anonimac govori da je apsurdno ne ravnati se po domaćim trlaćima jer oni neće još godinama doći na razinu onih iz vana. Anonimac naravno ne daje rješenje, kako će to postići. Buni se i na preplačenu kartu koja je loše nacrtana, iako ne vidim u čemu je tu nečiji problem, osim naš?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tvoji argumenti su na mjestu. naravno da su stvari dosta relativne kad je rijec o koncepciji staza, upravo iz tih razloga to i je neka vrst umjetnosti da se slozi onako da zadovoljava kriterije iof-a medju kojima spada i to vrijeme pobjednika. no ovdje se konkretno nije radilo o duzini ili visini kao problemu već o protrcljivosti. suma je bila gusta odnosno zarastana, kupine su se digle kao i koprive i ostalo zelenje, te je i tamo gdje je bilo bijelo zapravo bilo dosta tesko trcati, to je bio glavni problem sporine. trebalo se ici stalno okolo po putevima ili probijati, a jedno i drugo znatno prodzuje vrijeme pobjednika. rijesenje tog problema bi bilo u ponovnom koncipiranju staza tj. njihovom skracivanju nakon sto se ustanovi da je suma zagustila i da stanje nije bas tako idilicno kako na karti izgleda. no to je tesko pogotovo ako su karte isprintane, itd. istina je da bi ovu stazu svjetska elita isla znatno brze, al 35min isto ne bi postigli, isli bi vjerojatno oko 37-38, sto zbog gustine i obilazenja, sto zbog tehnicke zahtijevnosti terena jer nije bas moguce full speed ici uz tolko rupa i biti precizan, to su sve faktori koje treba uzeti u obzir pri planiranju.
    da rezimiram.; slazem se sa duhekom-treba jace slagati, to ce polako izmjeniti stav prema orjentaciji koja je za sada kod nas jos uvjek samo rekreativni sport, no medjutim isto tako treba preciznije planirati uzimajuci vise faktora u obzir, to dakako dolazi sa iskustvom i puno entuzijazma. pozdrav svima, adem

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Ademu na ovom argumentiranom komentaru...barem znam da imam jednog istomišljenika (uz jednog koji mi se javio sa tlf).

    OdgovoriIzbriši