petak, 26. lipnja 2009.

KARTA I KRITERIJI CRTANJA

Pošto nema nekih suvislijih komentara na moj zadnji post, zaključiti je ili da sam barem malo u pravu, ili vam se jednostavno neda komentirati pošto nemate ideja što pametno reči. Možda je tome doprinjelo što ni ostali iskusni fudbaleri ne pogađaju baš dužinu midla iako je karta već drugi put u opticaju, a da ne govorimo o preporuci od 5% uspona po km (ili su idealne varijante duplo duže od zračnih dužina?).

No ono što me muči je nova karta Lužec-Čistinje. Nekima od Vas nije baš sjeo kriterij crtača. Neki su čak išli toliko daleko da su zaključili da je karta loša... Naš privatni crtač (koji je (po)najbolji te struke u hrvata) je obišel malo teren još jemput te smo zajednički zaključili neke stvari:
1) zaista fale neki detalji kod spajanja dijelova različitih crtaća...to bumo poriftali
2) stvarno ima i nekih novih puteva...to bumo isto poriftali
3) podrasta ima tamo gdje ga u vrijeme crtanja i nije bilo...iz perspektive crtaća (oni koji se kuže u to), podrast se crta onako koliko usporava trčanje...e sad je to malo problematično prosudit u različitim dobima godine, tak da tu zamjerke nema.
4) Najviše je pritužbi bilo na kriterij rupa, mala depresija, ponikva...e sad je tu problem koji moramo nekako razriješiti...
Naime, oni koji se kuže u crtanje znaju da se karta radi u mjerilu, znaju da simboli (put, rupa itd) nisu u mjerilu i da npr ako je put širine 2 m, da bi onda na 1:10000 u mjerilu on morao biti 0,2 mm, ali je u stvari oko 1 mm što znaći da zauzima prostor oko 5 paralelnih puteva od 2 metra...isto je i sa simbolima. Ako dakle na području od 10x10 metara (što je milimetar puta milimetar na karti) imate tri rupe jednake dubine...onda crtać mora zauzeti kriterij kako to crtati...a kada mu se desi da ima područje od 100x100m (centimetar puta centimetar) ta na njemu ima na desetke rupa, jama i udubljenja, onda ima na izbor da zauzme kriterij za rupe, male depresije i izlomljeno zemljište. Kada stavite znak U, on vam prekrije područje od 5x10 metara (otprilike) Sve što je veće od toga moglo bi se crtati kao ponikva...ali ako stane na kartu. Ponikva bi se trebala crtati u mjerilu i tu je onda problem...nema dosta mjesta da se sve depresije ucrtaju kao ponikve. Evo jedan primjer:

Pogledajmo označene detalje...lijevi je ponikva...desni je mala depresija...a ova točkica u sredini je isto mala depresija. Problem je sad što bi ta depresija sigurno bila ucrtana kao U da je negdje drugdje na karti...međutim na ovoj poziciji ona se nemože ucrtati jer ne stane (ovo je uvečana karta). Kad bi se ucrtala bilo koja od ove dvije točkice (kao depresija) onda bi površinski prekrila onu drugu. Rješenje je jedino da se crta kao točkica (izlomljeni teren). Na ovom primjeru vidite još nekoliko tih slučajeva. Dakle, crtač ucrtava u tom slučaju ili one U depresije koje mu stanu, ili ako ih je više na prostoru na kojim se preklapaju simboli, onda odabire one izraženije-veće depresije i obilježava ih kao U, a ostale označava kao izlomljeno zemljište.
Ovakvih slučajeva na karti ima more.

Hrvatski natjecatelji očito nisu navikli na ovakav način crtanja i na činjenicu da se na terenu bogatom ovakvim detaljima mora raditi ili generalizacija, ili se diže mjerilo. Imali smo puno primjera sa kamenjem (stijenama) i kamenim poljem. Naime, kada se crta, obično je to u mjerilu 1:5000 i onda se ucrta svaki kamen...a onda kada se digne na 1:10000, karta postaje nepregledna i elegantno se onda umjesto tog kamenja ucrta kameno polje...kod rupa i jama, rješenje je izlomljeno zemljište.

Mi ćemo svakako kompletnu kartu izreambulirati do našeg slijedećeg natjecanja na njoj, i to će se raditi dupla reambulacija (za one koji neznaju što je to...nije ni bitno da znaju). Imat ćemo u pripremi i različita mjerila za različite namjene.
No, odmah u startu svi morate biti svjesni da nekih spektakularnih promjena jednostavno ne može biti.

Želio bi čuti i druga mišljenja (prijedloge...sugestije i sl) pa tko ima volje, udrite na komentare.

Nema komentara:

Objavi komentar