srijeda, 27. svibnja 2009.

NOVA IOF PRAVILA - ZABRANA UPORABE GPS SATOVA NA UTRKAMA !!!

Protekli tjedan viječe staraca IOF-a objavilo je nova pravila za orijentacijsko trčanje i nekim stvarima iznenadilo je svekoliku orijentacijsku javnost. Najviše je odjeknula zabrana nošenja GPS satova na IOF utrkama (WRE, WC i IOF prvenstva). I sam spadam u kategoriju fanatika koji je nabavio GARMIN Forerunner 405 i nipošto ne odobravam ovakvu odluku. No da vidimo što otom kaže Jan Kochbach:
new_forerunner.jpg

U skladu sa novim IOF pravilima objavljenim ovih dana, neće biti dozvoljeno nošenje GPS satova poput Forerunner 405/305 na WRE utrkama, utrkama svjetskog kupa i WOC trkama od 1. lipnja ove godine. Za primjetiti je da se ova IOF pravila ne odnose na natjecanja koja nisu organizirana preko IOF-a, i tako se GPS satovi još uvijek mogu upotrebljavati na lokalnim trkama, državnim i međunarodnim prvenstvima i trkama bez WRE statusa, na Jukoli i slično.
Dok pretnhodni set pravila istiće da se navigacijska pomagala poput GPS-satova ne smiju upotrebljavati za vrijeme natjecanja, nova pravila naglašavaju na se navigacijska pomagala ne smiju nositi. Mnogi se neće složiti da je GPS-sat navigacijsko pomagalo (poput mene op.ur.) ali to nam puno ne pomaže, svi GPS satovi koji su danas dostupni mogu pokazivati udaljenost trčanja i nadmorsku visinu što definitivno pomaže u navigaciji.
Međutim, može se upotrebljavati GPS prijemnik bez ekrana koji vam ne daje uopče informacije kao navigacijsko pomagalo. Jedan od primjera je Globalsat BT-335 Data-logger, koji može određivati vašu poziciju svake sekunde tijekom trčanja (i kompatibilan je sa Quickroute), ali vam nemože služiti kao navigacijsko pomagalo tijekom trke.
troeng_quickroute.jpg
Osobni komentar Jana Kochbacha (kojeg i sam potpisujem): Zbog daljeg razvoja orijentacije kao sporta, nadam se da nacionalne federacije (pa tako i ostaci ostataka IOja HOSa) neće slijediti ovo IOF pravilo i zabraniti nošenje GPS satova na svim trkama. Zabrana nošenja GPS satova na WRE trkama, WC trkama i WOC trkama možda i ima nekakvog smisla, ali ostala natjecanja trebala bi se odvijati u skladu sa starim pravilima koja ne dopuštaju uporabu ovog navigacijskog pomagala uzdajući se u poštenje trkača i njihovo poštivanje pravila.
Zadnjih godina mogli smo vidjeti da mnogi vrhunski orijentacisti upotrebljavaju GPS satove i Quickroute software (karta iznad je iz: Mats Troeng’s digital map archive) da bi analizirali svoje trke i to podijelili sa ostatkom orijentacijske zajednice. Bilo bi zaista žalosno da nacionalne federacije slijede ova IOF pravila te tako zaustave ovaj razvojni put našeg sporta koji ima puno potencijala za privlačenje novih orijentacista u sport.
(Op.ur.: Za mene je ovo jednake težine kao da se zabrani i uporaba kompasa. Tko od organizatora može i kako provjeriti dali je sat na natjecatelju navigacijsko pomagalo. Na kraju ćemo skidati svima satove na ulasku u drugi koridor jer se sa sigurnošću neće moći utvrditi ima li GPS prijemnik ili nema).
Slijede još neke najvažnije izmnjene pravila. Uočite da sad nije također dozvoljeno imati vlastiti GPS uređaj za praćenje preko GPRS-a bez odobrenja organizatora. Također, kontrole se ne mogu postavljati na bližoj udaljenosti od 15 m na kartama mjerila 1:5000/1:4000.
Navigacijska pomagala
  • Novo: 21.3 Tijekom natjecanja jedina navigacijska pomagala koje natjecatelj može uporabljati ili nositi su karta i opisi kontrola koje osigurava organizator, te kompas.
  • Staro: 21.3 Tijekom natjecanja jedina navigacijska pomagala koja natjecatelj može upotrebljavati su karta i opisi kontrola koje osigurava organizator, te kompas.
Telekomunikacijska oprema (npr. osobni GPS uređaj za praćenje preko GPRS-a)
  • Novo: 21.4 Natjecatelji ne smiju upotrebljavati ili nositi telekomunikacijsku opremu između ulaza u pre-start područje i dolaska u cilj tijekom trke, osim ako je oprema odobrena od strane organizatora. Organizator može zahtijevati od natjecatelja da nose uređaje za praćenje.
  • Staro: 21.4 Telekomunikacijska oprema može biti uporabljena na natjecateljskom području samo uz pristanak organizatora.
Kontrole 15 metara udaljene na 1:4000/1:5000
  • Novo: 19.4 Kontrole se nesmiju postavljati unutar radijusa od 30 m jedna od druge (15 metara za karte mjerila 1:5000 or 1:4000). (pogledaj također: Appendix 2, #3.5.5).
  • Staro: 19.4 Kontrole se nesmiju postavljati unutar radijusa od 30 m jedna od druge (pogledaj također: Appendix 2, #3.5.5).
Toliko o novim pravilima...da vidimo što o pravilu zabrane nošenja GPS satova kaže Mats Troeng, jedan od najvažnijih orijentacijskih software developer-a današnjice, iz čije nam radionice stiže Quickroute software (Mats je inače i kreator WinSplits software-a kojeg i mi koristimo u free verziji, kao i DOMA-e koju koriste mnogi orijentacisti):


- Ovo je jako tužna novost, posebno za mene kao QuickRoute developer-a. Rezultat stotina sati neplačenog rada je sada zabranjeno uporabljati na velikim međunarodnim natjecanjima. Posebno je tužna za većinu natjecatelja koji nemaju GPS sat bez displeja.
- Ovo je zaista kontraproduktivna odluka donešena od strane IOF-a. Moje mišljenje je da IOF mora učiniti naš sport što atraktivnijim. A dopustiti da vrhunski natjecatelji dijele svoje route-chois karte sa svojim fanovima u cijelom svijetu zasigurno čini naš sport mnogo atraktivnijim i vidljivijim. Zabraniti im da to rade nije zasigurno atraktivno.
- Što je slijedeće? Tjerati vrhunske natjecatelje da ostanu u nekom obliku karantene da nebi varali i slučajno posjetili natjecateljsko područje? Budimo jasni, orijentacija je i uvijek će biti sport koji se temelji na fair play-u i đentlmenskom sporazumu. Nadam se da će pravilo 21.3 biti ukinuto što je prije moguće.
Vidim da se u diskusiju uključio i Damir koji je također počeo uporabljati svoj Forerunner, a i ostali orijentacisti nemaju baš lijepo mišljenje o ovom pravilu.
Jan se ćak sa pravom pita nisu li i naočale po ovom kriteriju zabranjeno navigacijsko pomagalo, a jedan od komentatora s pravom zaključuje da je i svaki ručni sat po ovom kriteriju zabranjen.
Neka i ovaj članak bude moj skroman prilog u nastojanju da se ovo glupo pravilo što prije promjeni.

Nema komentara:

Objavi komentar