subota, 23. veljače 2008.

ORIJENTACIJA I KENIJA


Napokon dočekasmo vijesti iz Kenije. A kako je sve počelo?

Svi znamo da su kenijci vjerovatno najbolji svjetski srednje i dugoprugaši što mogu zahvaliti svojim prirodnim potencijalima što zemljopisnim što genetskim (ovo drugo ima veze s onim prvim). Zbog toga su se orijentacijski promotori već dulje vremena bavili puštanjem orijentacijskih korenja u Keniji. Već su 93-će godine Norvežani Olaf Halgesen, Terje Gudbrandsen i Arnfinn Andersen u Keniji nacrtali prvu orijentacijsku kartu naziva "Signore Forest". Ostavili su i ponešto orijentacijske opreme, no to je bilo sve. Kasnije je 1996. Peo Bengston (vidi raniji članak) ponovo posjetio Keniju i ti kontakti s Kenijom nastavljali se u većem ili manjem obliku do danas. Razvoju orijentacijskog sporta u Keniji najviše su se posvetili Sammy Ndegwa, John Mwangi i Noah Waititu koji su osnovali O-klub Bushtrekkers. Šveđani su klub dosta sponzorirali opremom preko lokalne švedske škole, a 2004. godine jedan od članova je pozvan na O-ringen kliniku. 2005. godine Kenija je postala i pridruženi član IOF-a. 2006-te godine Kenijci su pozvani na Termeland open u Austriju, a poziv su realizirali 2007. u Mađarskoj gdje smo ih imali priliku i upoznati.
Tada je Thomas Krejci - alfa i omega Termelenda s Kenijcima pokrenuo projekt "Orienteering without borders". Kao rezultat te suradnje nekoliko članova Turnverein Fürstenfeld- a boravilo je nakon prošlogodišnjeg Termelanda u Keniji o čemu smo mogli svjedoćiti na njihovom blogu.
Pripremali su teren i crtali karte za 1st Open Kenyan Sprint-Orienteering-Champs koji je trebao biti održan u Uhuru parku u Nairobiju. Pored Thomasa alfa i omega projekta bila je Ursula Gabriele Kadan.

Iako su mnogi (pa i oni ponajbolji) svjetski orijentacisti planirali ove godine put Kenije, političke (ne)prilike nisu išle organizatorima na ruku pa su mnogi (skoro svi) i otkazali. No organizatori nisu odustali unatoč svemu te su pomaknuli natjecanju 20 km zapadno od Nairobija u Kikyu na terene Kenya Forest Research Institute (KEFRI) koji su bili u sigurnom području. Za manje od tjedan dana nacrtana je nova sprint karta i sve je bilo spremno za trku.
Dugo smo očekivali vijesti , a po povratku ekipe iz Kenije napokon smo ih i dočekali. Povjesna trka je održana, Rezultati su objavljeni, a karta je napokon tu:

Nadam se da će već iduće godine politička situacija u Keniji biti bolja te će više europljana put Afrike, a Kenijce ćemo možda već ove godine ponovo vidjeti na Termelandu - 20-tak km sjevernije od Selnice.

1 komentar: