petak, 16. studenoga 2007.

NOVI FORMAT SVJETSKOG KUPA ZA 2008-mu PREDSTAVLJEN NA STRANICAMA IOF-a

Svjetski kup 2008.


3 utrke više, najmanje 6 trkača iz svake države, lovački start u Norveškoj.


Na svom nedavnom sastanku u Helsinkiju, viječe IOF-a odlučilo je ugraditi brojne prilagodbe u Svjetski kup orijentacijskog trčanja za 2008. godinu. Odluka je donešena u skladu s preporukom "Radne skupine" ustanovljene da unaprijedi format Svjetskog kupa iz 2007-me godine, uz učešće viječa IOF-a, komisije IOF-a za orijentacijsko trčanje te novoformirane komisije natjecatelja. Radna skupina sačinila je svoje preporuke nakon opsežnih konzultacija u kojima su nacionalni savezi, voditelji klubova i treneri te sami natjecatelji bili pozvani da predlože promjene i izlože svoje ideje.

Kalendar Svjetskog Kupa za 2008. godinu:

1. 26. svibanj, Sprint distance, EOC, Latvia
2. 28. svibanj, Long distance, EOC, Latvia
3. 31. svibanj, Middle distance, EOC, Latvia
4. 20. lipanj, Middle Distance, O-Festival, Norway
5. 21. lipanj, Long Distance, lovački start, O-Festival, Norway
6. 13. srpanj, Sprint Distance, WOC, Czech Republic
7. 17. srpanj, Middle Distance, WOC, Czech Republic
8. 19. srpanj, Long Distance, WOC, Czech Republic
9. 22. srpanj, Sprint Distance, O-Ringen, Sweden
10. 23. srpanj, Middle Distance, O-Ringen, Sweden
11. 24. srpanj, Long Distance, masovni start, O-Ringen, Sweden
12. 4. listopad, Middle Distance, Post Finance Sprint, Switzerland
13. 5. listopad, Sprint Distance , Post Finance Sprint, Switzerland

Više utrka u kalendaru

Kalendar sadrži 13 trka. Novost je ta da će sva tri pojedinačna finala Europskog prvenstva koje će se održati u Latviji (Ventspils) biti uključena u Svjetski kup.

Prilagođene kvote za natjecatelje

Broj natjecatelja iz svake države koji mogu participirati u Svjetskom kupu (sa izuzetkom utrka koje su sastavni dio Europskog i Svjetskog prvenstva) biti će baziran na osnovu posebne tablice - "World Ranking List Federation League table". Novina je u tome da šest najboljih država (posebno gledajući žene i muškarce) mogu participirati sa 8 natjecatelja. Sve ostale države mogu participirati sa 6 natjecatelja. Domaćin Svjetskog prvenstva u 2007-moj godini imao je za sebe slobodnih mjesta ukoliko je želio participirati sa još više natjecatelja svojeg nacionalnog saveza. Ta slobodna mjesta su nadodana na nacionalnu kvotu. Nadalje, na utrkama Svjetskog kupa (osim onih u sklopu EOC-a i WOC-a), država organizator (domaćin) imati će pravo participirati sa dodatna 4 natjecatelja oba spola (4 muška i 4 ženska).

Kvalifikacije su svedene na minimum

Komplicirani model kvalifikacija koji je rabljen u 2007.-moj je promijenjen. Novost je ta da, sa izuzetkom Europskog i Svjetskog prvenstva neće biti posebnih kvalifikacijskih utrka.
Svako natjecanje u okviru kojeg se održavaju trke svjetskog kupa je cjelina za sebe, što znaći da je sudjelovanje u finalu takvog natjecanja bazirano na rezultatu sa tog istog natjecanja. U nekim slučajevima natjecateljima je omogučen i direktan ulazak u finale.

Na Štafeti Europskog prvenstva 2006-te u Estoniji, Thierry Gueorgiou izgubio je u završnom sprintu od strane David Andersson-a. U finalu Svjetskog kupa iste godine želio se revanširati, ali su obojica zaboravili štancati zadnju. Slijedeće godine u Svjetskom kupu možemo očekivati mnogo ovakvih borbi. (Slika:Ruff-o)

Novi format, lovački start

Peta trka Svjetskog kupa, duge staze koje će se održati na "O-festivalen" u Oslu, biti će trčana sa lovačkim startom baziranom na rezultatima sa četvrte trke svjetskog kupa (srednje staze sa istog natjecanja). Cijeli kalendar sada ima dobru ravnotežu između različitih dužina staza sa 4 duge staze (2 pojedinačne, 1 masovni start i 1 lovački start), 5 srednjih staza i 4 sprinta.

Novi model bodovanja

Način bodovanja također se mijenja u usporedbi sa 2007-mom godinom. Novost je ta da se ukupni bodovi dobivaju na osnovu 8 najboljih rezultata iz prvih 11 trka i njima se pridodaju bodovi sa 2 trke finala svjetskog kupa. To znači da je moguće da sve trke sa Svjetskog prvenstva budu bodovane i utječu na ukupan rezultat.

Kratak osvrt

Ove godine od deset trka bodovano je 8 na način da je bodovana samo najbolja trka sa Svjetskog prvenstva. To je bio i jedan od razloga zašto su Tero, Daniel, Mertz (i još poneko) kalkulirali i ne trčali sve dužine na Svjetskom. Možda će ih ova promjena ipak natjerati da različito planiraju narednu sezonu.
Prošlo je dosta od kada je Hrvatska osvojila zadnji bodić (mislim da je Špek ubrao 7 bodova 2002-ge) na trkama Svjetskog kupa. Hoće li novi sistem bodovanja donijeti iduće godine koji bodić ponovo? Realne šanse ima. Ako uzmemo u obzir da će nakon dugi niz godina na Svjetsko i Europsko prvenstvo biti upućeni najjaći Hrvatski natjecatelji (svi pokazatelji idu u prilog tome), te da će se na ta dva prvenstva trčati i dva finala sprinta gdje objektivno Hrvatska ima najveće šanse za upad...možda dočekamo koji bodić. Hoče li prve bodove donijeti Riba? Matjaž ? Lino ? Hoće li Špek opet u akciju ili nas iznenadi netko od žena?
Glasajte o tome na ovim stranicama.

3 komentara:

  1. Ispravite me ako griješim, ali do sada u Svjetskom kupu niti jedan Hrvat nije osvajao bodove.
    Damir

    OdgovoriIzbriši
  2. Je...Špek sigurno, a za druge neznam.
    2002. je špek uzeo 7 bodova u svjetskom kupu,..

    Tak bar stoji na world of o:

    World Cup (WC)
    Best result 34. place:

    2002, WC no. 11, Sümeg, HUN, Middle, EOC
    [All WC results]

    Ti si 2000-te bio u plasmanu 116-ti s nula bodova, a Ivana 113-ta.
    Antonia Orlić je 2005-te isto bila bez bodova u plasmanu. Damir Klobučarić također.
    Dakle, prema dostupnim podacima samo Špek i to 7 bodova.

    OdgovoriIzbriši
  3. Looks good. cant read the langguage yet.

    OdgovoriIzbriši