subota, 22. prosinca 2007.

Jörgen Mårtensson i PWT

Da bi priču ispričanu prošli vikend nekako zaokružili, malo se moramo osvrnuti na ono što je radio i što danas radi slavni šveđanin Jörgen Mårtensson. Mi stariji znamo ga i po kopačkama sa njegovim potpisom.
Za one mlađe, za podsjetiti je da je Jörgen Mårtensson dva puta bio svjetski prvak, onda kada nije bilo tolko šansi (nisu se trčale toliko dužina), da je bio i sedam puta viceprvak svijeta, da je bio i pobjednik svjetskog kupa (u štafeti), te četri puta drugi (dva put individualni i dva put u štafeti). Bio je i tri put pobjednik Jukole, i dva put Tiomile. I on je poput Pea Bengssona trčao u masu zemalja, a podaci govore o njih 83.
Bio je i prvi pobjednik Park World Tour-a 1996.-te godine, a danas je dopredsjednik PWT-a. Osim što je preko PWT-a promovirao orijentacijski sport u mnogim do tada egzotičnim orijentacijskim destinacijama (poput Kine, Japana, Tajlanda, Južne Koreje), nakon razlaza sa Bengssonom na projektu WWOP, osnovao je svoju putničku agenciju PWT Travel. PWT Travel je klasična putnička agencija koja se bavi organizacijom putovanja prvenstveno sportskog karaktera. Tako na primjer Jörgen organizira odlazak na skijaški maraton na Island, putovanja i skijanje po Kini, Skyflaing na Planici i masu drugih sportskih putovanja u kojima je i dalje orijentacija najzastupljenija. Tri su orijentacijska putovanja u programu za slijedeću sezonu: MWOC u Portugalu, MOC Tour, te njegov do sada najveći projekt - Caribbean Cruise u studenom iduće godine. Za ovo potovanje iznajmili su kruzer Rayal Clipper, najveći ploveći jedrenjak na svijetu te će uz sedam dana plovidbe imati mogučnost i nekoliko orijentacijskih utrka na egzotičnim mjestima pout Barbadosa, Venecuele i Tobaga. Nemoram ni napominjati da su za ovo putovanje već sada sva mjesta rasprodana.
Za MWOC uz uobičajeni program utrka, PWT Travel nudi još ekstra program u kojem mogu uživati bogati skandinavci.
Ono što je meni prilično interesantno je projekt MOC Tour. MOC Tour je također jedna od JM zamisli koja objedinjava boravak na MOC (Mediterranean orienteering championship), trening kamp neposredno prije, te odlazak u još poneku destinaciju koja je recimo orijentacijski egzotična. Kako se MOC odvija na jugu Italije od 2004-te godine, tako su i te destinacije bile vezane za taj dio Mediterana. Ove godine putovalo se u Crnu Goru te se trčalo u Ulcinju, a za iduću godinu u planu su orijentacijske trke u Albaniji i Grčkoj.

Jörgen Mårtensson je do sada organizirao nekoliko vrlo zanimljivih i raritetnih orijentacijskih turneja i posjeta poput one u Mongoliju, Kinu te Tibet ili turneje po Južnoj Americi (Argentina, Urugvaj, Peru, Bolivija, Ćile). Na prostranstvima weba mogu se tako naći i karte iz:

Bolivije:












Peru-a:












i Nepala:












Kako je 2006-te godine po prvi puta održana orijentacijska utrka i u Međimurju, nadam se da će i ova egzotična i raritetna orijentacijska destinacija (to vam je ona zemla između Mure i Drave) jednog dana osvanuti u programu PWT Travel putovanja.

Nema komentara:

Objavi komentar