petak, 10. kolovoza 2007.

USKLAĐIVANJE RADA KLUBOVA

Danas bi se malo osvrnuo na dopis koji je IO stavio na stranice HOS-a u kojem se traži usklađivanje rada i statuta članova(ica).

Bio sam svjedok mnogih debata u kojemu pojedini klubovi imaju stav:
"Mi ćemo biti članovi HPS-a, a orijentacijom ćemo se baviti u sklopu HOS-a"

Ovakvu mogučnost naime zakon o sportu ne poznaje i pravnica HOO-a skreće pozornost da udruge članice našeg saveza moraju uskladiti svoje statute sa statutom saveza, ali i sa zakonom o sportu.

Skrenuo bi pozornost na slijedeće:
1) Članak 5. Zakona o Športu (ZOŠ) govori da sustav športa čine fizičke i pravne osobe te školska športstva društva bez pravne osobnosti.
Za nas su bitne pravne osobe koje mogu biti udruge, trgovačka društva i ustanove.
2) Nadalje, članak 23 definira da športski klubovi mogu biti športske udruge za natjecanja ili športska dionička društva. Isti članak izrijekom navodi da športski klubovi različitih sportova mogu se udruživati u športska društva.
Neosporno je da su planinarstvo i orijentacija različiti sportovi te zakon ne dozvoljava postojanje planinarsko orijentacijskog ili nogometno streličarskog kluba. Ukoliko se grupa fizičkih osoba (njih 3) želi baviti sa dva sporta u dva nacionalna sportska saveza i pritom preuzimati prava i obaveze navedene u statutu tih saveza, oni mogu jedino osnovati dva kluba i njih povezati u športsko društvo. U tom slučaju klubovi imaju svoj žiro račun, svoj statut i ostalo propisano zakonom, a savezi komuniciraju isključivo prema klubovima, a nikako prema športskim društvima.
3) U ovom trenutku HPS radi mimo zakona, ali mimo zakona radi i HOS. Isključivo iz razloga što u HPS-u djeluju orijentacijski klubovi, a u HOS-u POK-ovi. HPS nemože u svoje članstvo primati OK-ove, ali ni HOS nemože u članstvo primati POK-ove ili bilo koga drugoga tko se ne bavi isključivo orijentacijom kao sportom. Geneza nastanka našeg saveza je svima poznata što ona prava, što ona iskrivljena nastala raznoraznim rekla-kazala pričama. Liberalan stav saveza po ovom pitanju razumljiv je bio u njegovom nastanku, što zbog težnje da se sva orijentacijska aktivnost ujedini u novom savezu, što zbog činjenice da su neki osnivači bili POK-ovi i članovi HPS-a. Neki su odmah prepoznali da je ovakav način rada nezakonit i osnivali su OK-ove. Neki koji su već ranije bili OK-ovi su napuštali HPS. No nažalost, neki klubovi još uvijek rade mimo zakona i na taj način opterečuju nastojanje saveza da što ranije uspostavi punu autonomnost u radu.
4) Već duže vremena stav IO-a je jasan, ali ga pojedini klubovi ne razumiju. Zakon kaže: jedan klub - jedan sport - jedan savez. I tu je priči kraj. Ovakav stav je i službeni stav pravnice HOO-a. Kada se dakle traži da udruge članice saveza usklade statute i počinju provoditi svoje aktivnosti u okviru OK-ova, onda to nije sprdačina IO-a već tako traži zakon i HOO.
5) Članak 27 zakona o športu kaže da Športski klub - udruga za natjecanje u svom nazivu obavezno mora imati "športski klub" ili ispred naziva klub naziv sporta u kojem se klub natječe. Zakon ne poznaje da ispred naziva "klub", udruga može imati naziv dvaju sportova poput PO. To je i normalno ako zakon ne poznaje da se jedan klub bavi sa dva sporta. Dakle, u našem savezu mogu egzistirati isključivo OK-ovi ili Športski klubovi orijentacijskog športa. Isti članak izuzetkom priznaje samo udruge koje se tradicionalno nazivaju društvima, ali koje se bave samo jednim sportom. Dakle, savez može imati u svom članstvu i orijentacijsko društvo (OD) ukoliko se ono bavi samo orijentacijskim sportom. Postavlja se pitanje HOD Mihanović. Dali ova udruga smije rabiti naziv Hrvatski u svom nazivu je pravno pitanje na koje će savez tražiti odgovor ukoliko će ova udruga ponovo zatražiti prijem u savez. Može li biti OD - može, ali da nebudu članovi HPS-a i da se bave isključivo orijentacijom.
6)Nadalje, u završnim odredbama ovog krovnog zakona data su tri mjeseca da se klubovi organiziraju na ovaj način, a zakon je stupio na snagu već odavno. Uzevši u obzir činjenicu da je nova nomenklatura na snazi od 25.4.2007., prošla su i naredna tri mjeseca jasno definiranog orijentacijskog sporta te nosioca tog sporta na saveznoj razini.

Ono što će neki klubovi morati pod hitno napraviti ukoliko i dalje ne žele raditi protuzakonito može se svesti u nekoliko scenarija:
Prvi scenarij:
Svi OK-ovi koji se bave orijentacijom, a još uvijek su članovi i HPS-a i HOS-a pod hitno moraju napustiti HPS (već sada su van zakona).
Drugi scenarij:
Svi POK-ovi moraju ili postati OK-ovi i izači iz HPS-a ili osnivati nove OK-ove, a unutar HPS-a nastaviti djelovati kao PK ili PD-ovi. Ukoliko postoji interes mogu se osnovati i društva sa OK-om i PK-om u sastavu, ali savez komunicira isključivo sa OK-om kao pravnom osobom.

Još jednom bi naglasio da ne postoji zakonska mogučnost opstanka POK-ova i članstva jednog kluba u dva saveza različitog sporta, kao ni mogučnost da se jedan klub bavi sa dva sporta.

IO je dao nekakav realni rok klubovima da do redovne skupštine usklade svoje djelovanje. Ovo je i više nego što zakon traži, ali u tom periodu IO po ovom pitanju neće donositi nikakve nove odluke. Ukoliko se članice ne organiziraju na ovaj način, savez će postati taoc njihovog nezakonitog postupanja i sigurno će naći načina da se rješi balasta koji usporava korake ka punopravnom članstvu u HOO-u. Tko je taj balast - prosudite sami.

3 komentara:

  1. Je Duh. lijepo si to napisao, kaj je najbitnije to je sve točno. Ali...
    Tko je taj IO da nekim Klubovima soli pamet, ili nedaj bože nekakvi Hrvatski zakoni o koječemu. Pa oni su ti koji upravljaju sa svim i svačim. Još malo pa će i sa našim životima upravljati...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ništa drugo, ne možeš očekivati nego nastavak istresanja frustracija za onim što se neće nikad više vratiti, zar ne. Čisto gubljenje vremena, jer je očitoda smo nekima greškom omogučili da budu članovi orijentacijskog saveza.

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo, da se i ja javim, ne bi htio da se ovo o čemu Darko piše počne komentirati u krivom smjeru. Treba se shvatiti da su stvari iz današnje perspektive puno jasnije nego što je to bilo do prije mjesec dana i puno prije. Nitko, u IO ne želi vladati, soliti pamet ili nešto drugo, što je mislio tvorac prvog komentara ovog bloga. Jednostavno okolnosti više ne dozvoljavaju dvostruki izbor. Ja osobno znam da sigurno nećemo dopustiti daljnje gubljenje vremena jer imamo zakon o športu, nomenklaturu športova HOO, jasne smjernice iz HOO i tako postupamo. Ako netko smatra da treba drugačije ima priliku da sazove Izvanrednu skupštinu, te da pokuša nešto promijeniti u smjeru kojim plovi ovaj naš brod. Jasno je da nikada neće biti svi zadovoljni ali većina misli da tako treba, stoga ne treba mudrovati zbog toga što je IO prvi puta svojem članstvu sugerirao smjernice koje treba prihvatiti ili ne. Pa to su već učinili svi ozbiljni savezi i HOO, zar se misli da IO izmišlja toplu vodu, ona je što se mene tiče davno izmišljena. Izgleda da svi smo prihvatili se prava, a sada se treba razmišljati o obavezama koje članice imaju prema orijentacijskom savezu.

    OdgovoriIzbriši